Paus Franciscus voorstander van wettelijke bescherming van relaties van stellen van gelijk geslacht

In de documentaire Francesco die op 21 oktober 2020 in première is gegaan in Rome, pleit paus Franciscus voor een wettelijke geregistreerd partnerschap voor stellen van gelijk geslacht. “Ook zij zijn onderdeel van Gods familie en verdienen bescherming.”

In de documentaire zegt paus Franciscus: “Homoseksuelen hebben het recht om in een familie te leven. Zij zijn kinderen van God. Je kunt iemand niet uit een familie zetten, of het hen moeilijk maken om deze reden. Wat we nodig hebben is een burgerlijk partnerschap, op die manier zijn ze wettelijk beschermd.”

Het LKP is blij dat de huidige paus als eerste leider van de RKK zich zo duidelijk uitspreekt voor de wettelijke bescherming van homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen in de samenleving. Het belang van deze uitspraak voor LHB’s in landen als Polen en Hongarije, waar de rechten van deze groep onder druk staan, kan niet overschat worden.

De uitspraken staan echter nog veraf van een volwaardige plaats van LHBTI’s in de rooms katholieke kerk. Het huwelijk staat niet open voor stellen van gelijk geslacht. Nog steeds is het formele standpunt van de RKK dat zulke relaties ‘ongeordend’ zijn. De Stichting LKP blijft, samen met katholieke LHBTI-organisaties als het Werkverband van Katholieke Homo-Pastores (WKHP), streven naar een volwaardige plaats voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender vrouwen en mannen in de samenleving, in het bijzonder in de kerken.  De zichtbaarheid van LHBTI’s én de theologische bezinning op seksuele diversiteit en genderidentiteit hebben de afgelopen jaren de houding tegenover LHBTI’s in veel kerken en gemeenschappen ten positieve veranderd, mede door de inspanningen van diverse protestantse én katholieke LHBTI-organisaties.

Meer nieuws

CHRISTIAN_FORUM_2023-2

In Christ there is no East nor West

Ieder jaar organiseert het Europees Forum een conferentie ergens in Europa. Dan ontmoeten zo’n 100 mensen elkaar vanuit heel Europa. In 2023 vindt deze conferentie plaats in Nederland. Een unieke kans
Leger-des-heils

Verklaring Leger des Heils Nederland grote sprong voorwaarts

Leger vindt homoseksualiteit niet langer zonde en zet zich in voor volledige deelname LHBTI’ers. Het LKP reageert verheugd op de inhoud van brief en verklaring.
Netwerk-van-christelijke-LHBTI-organisatie-van-het-LKP-scaled

Preek patriarch Moskou direct gevaar voor LHBTI-personen

Oproep aan kerken om woorden van patriarch van Moskou te veroordelen. Het voorbeeld dat hij daarbij aanhaalt, is de zogenaamde eis van Westerse landen een ‘gay parade’ te organiseren.